Latest RPSC GK Objective Questions in Hindi | RPSC जीके वस्तुनिष्ठ प्रश्न हिन्दी में

RPSC GK Objective Questions, General knowledge objective questions in Hindi, gk objective question answer in Hindi, gk objective questions with answers, gk objective question pdf, gk objective questions with answers in Hindi download, general knowledge objective questions and answers in Hindi pdf, general knowledge objective questions book,  general knowledge objective questions for competitive exams

Get the latest RPSC GK Objective Questions in Hindi. You can read about the ancient history, geographic knowledge, folk dance, politics, and important questions asked in the RPSC exams. You can find given questions relevant in the paper of RPSC Exams, SSC Exam Papers, UPSC Recruitment Exam, Govt Job Pre Exam, Govt Job Main Exam, State Govt Job, Sarkari Naukri, Railway Exam, IBPS Exam and more.

We are here to provide all solved question paper, Anser Key, Exam Question Set Paper. Get every exam solution paper here. We always update at the very first. So, Stay tuned to IndiaJobsDekho regularly. Serious candidates can read all the content and check more quizzes for the exam preparation.

1. Parthasarthi Sharma, the famous sports personality of Rajasthan who had recently died, was related to which game?

  • राजस्थान के प्रख्यात खेल व्यक्तित्व पार्थसारथी शर्मा, जिनका देहावसान हाल ही में हुआ था, किस खेल से संबंधित थे?

Answer: क्रिकेट

2. The fortress of this small town, situated on the duplication of Jaipur, is the fort Durg. Around 20 feet wide and 30 feet deep ditch. Which city?

  • जयपुर की अनुकृति (नकल) पर बसे इस छोटे शहर का किला स्थल दुर्ग है। चारों ओर 20 फीट चौड़ी तथा 30 फीट गहरी खाई है। कौनसा शहर है?

Answer: माधोराजपुरा

3. Bharateshwar Bahubali Ghor (1168 AD) is the oldest Jain book of the Rajasthani language, in which the fierce battle between Bharateshwar and Bahubali is described. Who was the writer?

  • भरतेश्वेर बाहुबलि घोर (1168 ई.) राजस्थानी भाषा का सबसे प्राचीन जैन ग्रन्थ है, जिसमें भरतेश्वर और बाहुबलि के बीच हुए घोर युद्ध का वर्णन है। इसके लेखक कौन थे?

Answer: ब्रजसेन सूरि

4. The ‘jersey’ cow originated from which continent?

  • ‘जर्सी’ गाय किस महाद्वीप से आई है?

Answer: अमेरिका

5. Galav rishi’s ashram, which is currently famous with the nickname “Monkey Valley”?

  • गालव ऋषि का आश्रम जो वर्तमान में “मंकी वैली” के उपनाम से प्रसिद्ध है?

Answer: गलता

6. Where is the Sheep and Wool Training Institute located?

  • भेड़ व ऊन प्रशिक्षण संस्थान कहां स्थित है?

Answer: जयपुर

7. Ramkada Industries (well-stocked Toys of Soap Stone) are famous for which district?

  • रमकडा उद्योग (सोप स्टोन के तराशे हुए खिलौने) किस जिले के प्रसिद्ध हैं?

Answer: डूंगरपुर

8. Languriya is related to which goddess?

  • लांगूरिया’ का संबंध किस देवी से है?

Answer: कैलादेवी

9. Rana Ratansingh of Chittaur belonged to which dynasty?

  • चित्तौड़ का राणा रतनसिंह किस वंश से सम्बन्धित था?

Answer: गुहिल वंशी

10. This palace was said to be standing on a pillar called ‘A Khambha Mahal’. A pillar and a three-storey palace on it. Where can this amazing creation be seen?

  • यह महल मात्र एक खम्भे पर खड़ा होने से ‘एक खम्भा महल’ कहलाया था। एक खम्भा और उस पर तीन मंजिला महल। इस आश्चर्यजनक रचना को कहां देखा जा सकता है?

Answer: मंडोर

11. Prior to Independence and even today for pioneering of Gypsum?

  • जिप्सम के उत्पादन के लिए आजादी के पहले और आज भी अग्रणी है?

Answer: बीकानेर

12. Jagatshiromani temple at Amer and ruler of Amer who built the temple of Govind Dev ji in Vrindavan?

  • आमेर में जगतशिरोमणी मंदिर और वृन्दावन में गोविंद देव जी के मंदिर बनवाने वाले आमेर के शासक थे?

Answer: मानसिंह प्रथम

13. Currently the ruins of this fort are known as Ravana, Dahla. In some places it was famous as Bala Durg?

  • वर्तमान में इस किले के ध्वंसा शेष, रावण दैहरा, के नाम से जाने जाते हैं। किसी जमाने में यह बाला दुर्ग के नाम से प्रसिद्ध था?

Answer: अलवर का किला

14. What type of forest is found in Rajasthan?

  • राजस्थान में सर्वाधिक प्रतिशत किस प्रकार के वनों का पाया जाता है?

Answer: धौंक वन

15. Due to western disturbance, rains occurring in Rajasthan during the winter season?

  • पश्चिमी विक्षोभ के कारण राजस्थान में शीत काल में होने वाली वर्षा कहलाती है?

Answer: मावठ

16. Chhaparwada old irrigation project belongs to which district?

  • छापरवाड़ा वृद्ध सिंचाई परियोजना का सम्बन्ध किस ज़िले से है?

Answer: जयपुर

17. The state is in the descending order of leading zones in the production of sesame seeds?

  • राज्य में तिल के उत्पादन में अग्रणी ज़िलों का सही अवरोही क्रम है?

Answer: पाली, सवाईमाधोपुर, जोधपुर, करौली

18. The neighboring residents call them ‘Sita Ji’s Mandana’, but they are called ancient Shell Pictures. Such pictures are found at this place?

  • आसपास के निवासी इन्हें ‘सीता जी का मांडणा’ कहते हैं, परन्तु विषय के जानकार इन्हें प्राचीन शैल चित्र कहते हैं। इस स्थान पर ऐसे चित्र मिले है?

Answer: अलनिया

19. The rebellion of 1857 in Rajasthan took place on this day and this place?

  • राजस्थान में 1857 के विद्रोह की शुरूआत इस दिन और इस स्थान से हुई?

Answer: 28 मई, नसीराबाद

20. Rajasthan has the highest number of days in which rain falls in the year?

  • राजस्थान में वर्ष में सबसे अधिक दिनों तक वर्षा किस स्थान पर होती है?

Answer: माउंट आबू

21. Meera-Mahotsav is organized in which district?

  • मीरा-महोत्सव का आयोजन किस जिले में किया जाता है?

Answer: चित्तौड़गढ़

22. In which districts of 2001 census and 2007, in which districts have the highest sex ratio, the highest livestock and the percentage of the highest Hindu population?

  • 2001 की जनगणना और 2007 की पशुगणना में किस ज़िलों में सर्वाधिक लिंगानुपात, सर्वाधिक पशुधनत्व और सर्वाधिक हिंदू आबादी का प्रतिशत पाया गया है?

Answer: डूंगरपुर

23. Which is the only planet in the Solar System, which rotates in the opposite direction of the clock?

  • सौरमण्डल का एकमात्र ग्रह कौनसा है, जो घड़ी की विपरीत दिशा में घूमता है?

Answer: शुक्र

24. The work area of the Padmashree Miss Looter dedicated to the spread of women education was?

  • महिला शिक्षा के प्रसार के लिए समर्पित पद्मश्री मिस लूटर का कार्य क्षेत्र था?

Answer: जयपुर

25. The remains of Ganeshwar civilization are present?

  • गणेश्वर सभ्यता के अवशेष चिन्ह उपस्थित हैं?

Answer: सीकर

26. Which agency is getting help from secondary education campaign?

  • माध्यमिक शिक्षा अभियान को किस ऐजेन्सी से सहायता मिल रही है?

Answer: विश्व बैंक

27. Where is the famous ‘Saraswati Bhandar’ museum for art art?

  • चित्र कला के लिए प्रसिद्ध संग्रहालय ‘सरस्वती भण्डार’ कहां है?

Answer: उदयपुर

28. Kachhi plays with mare dance?

  • कच्छी घोड़ी नृत्य के साथ बजता है?

Answer: झांझ

29. Bundle, Fur, Ogna, Tooty and Gooddha, which part of body are worn ornaments?

  • कुड़क, मुरकी, ओगन्या, टोटी व गुड़दा, शरीर के किस भाग में पहने जाने वाले गहने हैं?

Answer: कान

30. In 1920, the main objective of establishing complete unity among the peasants and peasants was to launch a single movement?

  • 1920 में भीलों व किसानों में पूर्ण एकता स्थापित करने के मुख्य उद्देश्य को लेकर एक्की आंदोलन प्रारम्भ करने वाले थे?

Answer: मोतीलाल तेजावत

31. Jaipur is given the credit for pinking on the buildings?

  • जयपुर की इमारतों पर गुलाबी रंग करवाने का श्रेय इन्हें दिया जाता है?

Answer: सवाई रामसिंह द्वितीय

32. The ‘Trust’ scheme is concerned?

  • ‘विश्वास’ योजना का सम्बन्ध है?

Answer: विकलांगों से

33. P. Jhaver Mall Sharma, who was called the Padmabhushan and the journal of journalism, was born in the district?

  • पद्मभूषण और पत्रकारिता के स्तम्भ कहे जाने वाले पं. झावर मल्ल शर्मा का जन्म किस ज़िले में हुआ था?

Answer: झुन्झुनु

34. Rajasthan water sector is helping reorganize the program?

  • राजस्थान जल क्षेत्र पुनर्सरचंना कार्यक्रम को सहयोग दे रहा है?

Answer: विश्व बैंक

35. The world’s largest cannon is located in which fort?

  • विश्व की सबसे बड़ी तोप किस किले में स्थित है

Answer: जयगढ़ दुर्ग

36. Which is the only river in Rajasthan that crosses the cancer line twice?

  • राजस्थान की वह कौन सी एकमात्र नदी है, जो कर्क रेखा को दो बार पार करती है?

Answer: माही

37. Our districts are not included in the Punjab province of Pakistan?

  • पाकिस्तान के पंजाब प्रांत से लगते हमारे ज़िलों में शामिल नहीं है?

Answer: बाड़मेर

38. According to the 2011 census, Rajasthan has total population density?

  • 2011 की जनगणना के अनुसार राजस्थान का कुल जनघनत्व है?

Answer: 200 व्यक्ति/वर्ग किमी.

39. Twelve feathers were built by Shah Jahan in 1627 AD on which lake?

  • किस झील पर शाहजहां द्वारा 1627 ई. में बारहदरियों का निर्माण किया गया?

Answer: आना सागर झील

40. God Somnath Mela fills in which district?

  • देव सोमनाथ मेला किस जिले में भरता है?

Answer: डूंगरपुर

41. In which language did Prithviraj Rathore write compositions?

  • पृथ्वीराज राठौड़ किस भाषा में रचनाएं लिखते थे?

Answer: डिंगल

42. Where Zinc Smelter of Hindustan Zinc Limited, Udaipur is located in Rajasthan?

  • हिंदुस्तान जिंक लिमिटेड, उदयपुर के जिंक स्मेल्टर राजस्थान में कहां स्थित हैं?

Answer: देबारी, चंदेरिया

43. Which district is the most produced in the state of flammable limestone?

  • ज्वलनशील चूना पत्थर का राज्य में सर्वाधिक उत्पादन किस ज़िले में होता है?

Answer: नागौर

44. Who was the first finance minister of Rajasthan?

  • राजस्थान के प्रथम वित्त मंत्री कौन थे?

Answer: चंदनमल बैद

45. Who was Ajabde Panwar?

  • अजबदे पंवार कौन थी?

Answer: महाराणा प्रताप की पत्नी

46. High mountain peaks located in Alwar district?

  • अलवर जिले में स्थित ऊँची पर्वत चोटियां हैं?

Answer: भैराच, बैराठ

47. This ruler of Bikaner was brought to India by Ustad Art?

  • उस्ता कला को बीकानेर के यही शासक भारत में लाये थे?

Answer: रायसिंह

48. Which district is related to Bandi-Sinhhra Medium Irrigation Project?

  • बांडी-सिणधरा मध्यम सिंचाई परियोजना का सम्बन्ध किस जिले से है?

Answer: जालोर

49. Where is the Kolaiyat lake located?

  • कोलायत झील कहाँ है?

Answer: बीकानेर

50. Which Samarpan Line divides Rajasthan into two almost equal parts?

कौनसी सम वर्षा रेखा राजस्थान को दो लगभग बराबर भागों में बाँटती है?

Answer: 50 सेमी

These are top 50 questions taken from different exams. Learn all the questions as you can gain 20-30% of marks from these 50 very important questions that are asked frequently in different Govt. Exams.


Search: RPSC GK Objective Questions, General knowledge objective questions in Hindi, gk objective question answer in Hindi, gk objective questions with answers, gk objective question pdf, gk objective questions with answers in Hindi download, general knowledge objective questions and answers in Hindi pdf, general knowledge objective questions book,  general knowledge objective questions for competitive exams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

Copyright © 2018 Sarkari Naukri 2018-19 Notification